LJUSETS PÅVERKAN

Att få ljuset i rätt riktning när man fotograferar är väldigt viktigt, eftersom ljuset påverkar bilden enormt mycket. Därför kan det vara bra att tänka på hur man placerar ljuset i motivet med hjälp av olika vinklar.
Först och främst ska man tänka på hur ljusets färg kan variera, t.ex. så har glödlampor och solnedgång en gul/orange nyans som ger ett varmt intryck, medan blått ljus, såsom lysrör, ger en kallare känsla.

 

Att fota i motljus brukar bli snyggt. Jag älskar att fota i motljus. Men det gäller att se upp så att inte ljuset tar upp hela bilden! (lätt hänt). Jag brukar ofta (se exempel nedan) försöka dölja ljuskällan till en viss del för att slippa för mycket överstrålning i bilden. Glöm inte heller UV-filtret när du ska ta in starkt ljus genom linsen! Ett litet extra tips kan vara att använda en liten bländaröppning (högt bländartal) för att få en häftig effekt. Då syns strålarna i bilden istället för att det bara blir en ljus fläck, så som det bli med en stor bländaröppning (lågt bländartal). Detta är nog förövrigt enda tillfället jag använder liten bländare, älskar oskärpan som blir med stor bländare!

 

En vanlig regel brukar vara att ha solen bakom ryggen när man fotograferar. Medljus. Det ger en bild med klara färger, hög kontrast och skarpa skuggor. Ett väldigt simpelt och helt OK foto. Men enligt min mening, extremt ointressant.

Släpljus eller Sidljus (beroende på vinkel) får vi när ljuskällan kommer ifrån sidan. Med ljuset från den här riktningen framhävs skuggornas konturer. Jättefint i landskapsbilder, mindre fint vid porträttfotografering.Direkt ljus får vi när ljuset lyser rätt på motivet (t.ex. med hjälp av en blixt). Detta ger skarpa skuggor och ett lite plattare resultat. Dessutom ser bilden väldigt upplyst ut. Åtminstone om du använder en väldigt stark lampa eller blixt utan blixtdiffusor.

Med indirekt ljus innebär det att ljuset reflekteras mot någonting innan det studsar emot och når motivet. detta ger svagare skuggor, dämpade färger och ett betydligt neutralare resultat.

 

När det är mulet får vi ett så kallat diffust ljus. Det finns ingen speciell ljuskälla i bilden och det blir inga skuggor. Passar till närbilder och porträtt.jennifer

GÖTT MED FOTOTIPSEN JULIA! jag älskar också motljus, så himla fint.

2010-09-06 @ 08:57:54
URL: http://jennifer89.blogg.se/
Rasmus

Sjukt bra bilder!

Lite bättre än mina (A)// Rasmus

2010-12-29 @ 17:21:25
URL: http://ourflash.blogg.se/Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback